Montesorri Metodu
Montessori’nin eğitim felsefesi, çocuğa bakışı nedeniyle geleneksel anlayıştan çok ayrıdır. Montessori’ye göre çocuklar yetişkinlerden tamamen farklı bir biçimde öğrenir, düşünür ve algılarlar. Montessori Yöntemi çocuğun bir birey olarak tüm özelliklerini mümkün olabilecek en ileri seviyede geliştirmesini hedefler.
Montessori sınıflarında saygı atmosferi vardır ve çocuklar çalışacakları projeleri, süresini ve kiminle çalışacaklarını kendileri seçerler. Bu ortam çocukta kişisel disiplini geliştirir. Ayrıca bütün Montessori sınıflarında her araçtan birer tane vardır. Çocuk o aracı kullanmak istediğinde başkalarının işinin bitmesini beklemektedir. Bu yolla, çocuk başkalarının hakkına saygı duymayı öğrenir.
Eğitimde çocuktan hareketi temel alan bu sisteme göre, öğretmenlerin rolü yalnızca öğrenciye yardımcı olan rehberler olmaktır. Bu düşüncesi Montessori’nin eğitim anlayışının temelini oluşturur. Geleneksel eğitimin aksine öğretmen baskın rol almaz ve çocuğun her davranışını kontrol altına almaya çalışmaz. Montessori eğitiminde çocuk, keşfederek öğrenir, öğretmene düşen rol ise çocuğun eğilimlerini gözlemlemek ve karakterine uygun teşviklerle dünyayı keşfedişine rehberlik ekmektir.
Öz bakım çalışmalarıyla kendi işlerini bağımsız olarak yapan çocukların öz güvenleri gelişir.
Hareket özgürlüğü vardır. Hareket, çocuğun büyümesi, zihinsel ve bedensel kontrolü için önemli ihtiyaçtır. Çocuklar aktiftir ve diğer çocuklara saygılı bir şekilde dilediklerince hareket ederler.Ödül ceza sistemi uygulanmaz. Çocuk kendi içsel başarısı için çalışmayı tamamlar. Dışarıdan gelecek bir “aferin” sözünü beklemez. Çocuğu güdülemek için bir mimik ya da sırt sıvazlama gibi jestler yapılabilir.Uygulanan çalışmalarla konsantrasyonları, dikkat becerileri, ince kaba motor becerileri, öz güvenleri ve sorumluluk duyguları gelişir. Montessori eğitimi çocukların toplumsal ve duyusal gelişimlerini destekleyerek gelecek yaşamlarında başkalarına, çevrelerine, kendilerine saygı duyan, kendisiyle barışık, duyarlı, sorumluluk sahibi, kendi kendine yetebilen, birey olduğunu hisseden, toplumla uyum içinde yaşamlarını sürdüren mutlu, sağlıklı, barışçı ve başarılı bireyler olmalarına katkı sağlar.
Çocuk başarılı olabilmek için birçok olanağa sahiptir. Bir montessori sınıfında çocuk, özel tasarlanmış materyalleri kullanarak kendi kendisine öğretir. Bunlar cazip, basit, çocuğun boyuna uygun materyallerdir. Bu hazırlanmış çevrede çocuk, kendi başına ve başkaları ile birlikte çalışmayı öğrenir ve nasıl çalışacağının seçimini kendisi yapar. Montessori sınıfı, çocuğun yetişkin baskısı olmadan kendisini özgür hissettiği ve dünyasını keşfedip, kendi zihnini ve bedenini geliştirebildiği cazip bir ortamdır. Kısacası; MONTESSORİ ÇEVRESİ, ÇOCUĞUN ÖĞRETMENİDİR…
